søndag den 17. oktober 2010

Øvelse: resonans i kroppen

At synge handler ikke bare om at 'ramme toner', men om at gøre kroppen til et levende instrument. Jeg har mødt professionelle sangere – såvel rytmisk som klassisk skolede – som slet ikke havde nogen bevidst oplevelse af, hvordan resonansen i kroppen ændres med både klang (vokalkvalitet) og tonehøjde, og det har været lidt af en revolution for dem at opleve, hvordan man helt simpelt kan lede resonansen forskellige steder hen i kroppen.
Min scenemakker gennem flere år har studeret de raffinerede metoder fra den indiske klassiske tradition og kan flytte resonansen i en udstrækning, som de fleste vil ryste på hovedet af i vantro. Nedenstående øvelse er helt enkel: Find et behageligt toneleje og sæt en nynnelyd an. Derpå flyttes hænder rundt på forskellige kropsdele, mens man – uden at ændre på tonehøjde eller -styrke –forsøger at indstille sin klang, så resonansen går samme vej:
Mund- nakke/ hals- næse/kindben/pande- kraveben- isse- bryst
Resonansen flyttes således op og ned som det ses anskueliggjort til venstre med den af mig indføjede spiral på Albrecht Dürers (1471-1528) proportionsstudie. Hvad Dürer selv har indføjet er interessant nok længst til højre overtonerækkens proportioner: 1/1- 1/2- 1/3- 1/4-...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar