Douglas Hofstadter. Foto: Maurizio Codogno/ Wikipedia. Creative Commons
I et af de mange underholdende kapitler præsenterer Hofstadters elever ham for en data-forbindelse til en maskine, som måske kan klare den berømte Turing-test: om man (udfra de spørgsmål, man stiller og de svar man får), kan afgøre, om man har at gøre med en datamaskine eller et menneske.
Hofstadter forsøger sig bla. med sprogligt nonsens, som en maskine måske ikke lige gennemskuer: "Hvad er to op uden østers?", men får det overraskende konsistente svar "hvad har østers med det at gøre?"... og snart er han viklet ind. For det viser sig jo at være en practical joke - svarene på Hofstadters mere og mere udspekulerede spørgsmål viser sig til sidst at være sendt af to af de studerende, som mangler i det selskab, hvor han befinder sig. Så det sigende i det eksperiment er, hvor langt han er parat til at gå med på, at han måske har at gøre med en sprog- og logikstærk datamaskine i stedet for et menneske - en 'omvendt' Turing-test. Og bogen udkom altså vel at mærke i 1979!!
Til daglig forundres jeg over alle de muligheder og værktøjer, der blomstrer op på nettet, men i lyset af at en ekspert var parat til at tro, at man var kommet så langt i 1979, kan jeg egentlig undre mig over, at jeg ikke er stødt på ret mange links til sider, hvor man kan lave en Turing-test.
WolframAlpha har et bud, som de præsenterer som 'vidensmaskine' ('Computational Knowledge Engine), men de postulerer slet ikke at være i nærheden af en maskine, som kan bestå en Turing-test. Andre dele af Wolfram Research går ud på generelt at gøre matematikprogrammer og -præsentationer tilgængelige på nettet - såmænd også en del der handler om musik og lyd.
Men... maskinen skulle jo testes - for tænk, hvis udviklingen skulle være på vej til et kvantespring, som det skete med skakcomputere, hvor Deep Blue i 1996 pludselig kunne matche Kasparov?!
Image courtesy of Computer History Museum
Jeg lagde ud med at spørge 'What is the correlation between the musical octave and a spiral?'.
... og blev skuffet. Det korrekte svar finder jeg ellers meget væsentligt, også for Hofstadter-beslægtede refleksioner om sammenhæng mellem sprog og bevidsthed - alt, den kunne diske op med, var præsentationer af forskellige spiraler.
Så måtte jeg jo tjekke med et spørgsmål, om den overhovedet vidste, hvad en oktav er. - Og fik et opslagssvar af rimelig standard, som dog ikke kunne imponere, men trods alt indeholdt en væsentlig del af svaret.
Turing-test bliver der ikke tale om her, men jeg har ikke helt afskrevet projektet, så jeg har sidens tilstedeværelse med i baghovedet. Også fordi den indeholder visse humoristiske elementer fra skabernes side, som det vil fremgå her.
I det opslag skal man måske som lyd-nørd være opmærksom på spørgsmålet, om et træ, som vælter i en øde skov, frembringer lyd. Det er ikke kun en vittighed men et spørgsmål, hvis implikationer har affødt megen furore i selv dybe og velfunderede filosofiske kredse.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar