fredag den 27. juli 2012

Dyrestemmer

/DSP:

For en del år tilbage så jeg et godt dansk dokumentarprogram om dyrestemmer, hvor fokus var på spørgsmålet, om der findes dyr, der kan lære at tale noget der minder om menneskesprog. Der var en del fagfolk med, og opmærksomheden var især på strubehovedets placering, som hos mennesket er dybere end hos andre pattedyr. Vistnok er det hjorte, som kommer os nærmest på det punkt - i hvert fald når det gælder hannerne i brunsttiden. Der var også et kort indslag om den talende sæl Hoover, for havpattedyr som sæler, søløver og hvalrosser kan også nærme sig udtryk, der minder om menneskestemmens.

Her er Wiki-link til Hoover. Husk at lytte til lydeksemplet, du vil nok blive overrasket!

... og så snublede jeg over følgende film med en hvalros i går. Umiddelbart er den jo sjov og imponerende, men den har også været lidt skæg at dele på fora med overtonesang, for nogle af de lyde, E.T. demonstrerer, minder en del om mongolsk/ tuvinsk strubesang: khoomei og khargyra.


Hvalrossen E.T. har også nogle særprægede brunstlyde:

I forbindelse med deling af videoen blev jeg gjort opmærksom på, at DR har en sommerserie om Lydoplevelser i naturen, som virker meget vellykket.

Sidste år lavede samme redaktion en udsendelse om havets lydbilleder, som også kan anbefales varmt. Der er nogle fine optagelser af pukkelhvaler, som synger anderledes, end jeg før har hørt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar