... en udvalgt artikel.
Er du musikalsk, når du kører bil?
I hvert eneste gearskift er der primære musikalske funktioner på spil!
søndag den 23. september 2012
GONGs efterårsprogram
GONG giver lyd!
Her er efterårsprogrammet.
Du kan finde dokumentet med aktive links på http://goo.gl/dy7NG
I GANG IGEN I GONG!
Velkommen!
onsdag den 19. september 2012
Sprog er en delmængde af musik
Music Underlies Language Acquisition, Theorists Propose
ScienceDaily (Sep. 18, 2012) — Contrary to the prevailing theories that music and language are cognitively separate or that music is a byproduct of language, theorists at Rice University's Shepherd School of Music and the University of Maryland, College Park (UMCP) advocate that music underlies the ability to acquire language.
SE HELE ARTIKLEN HER!
... og den går fint i spænd med det forskningsarbejde, som udføres af jazzbassist og professor Peter Vuus & Co: Klik og kik!
mandag den 17. september 2012
Koncert: Dhrupad & overtonesang, Ashish Sankrityayan & Skye Løfvander
De to sangere er bemærkelsesværdige stemmekunstnere, som bevæger sig ind til stemmens essens, til selve klangen, der udsmykkes og nuanceres på højst overraskende og fascinerende måder. Oplevelsen bliver en fordybelse, en rejse ind i sindet, hvor musik møder sprog, tid og rum. De to udtryk smelter sammen i et modalt tonesprog med dybe meditative kvaliteter.
Dhrupad-sang har rødder tilbage til de vediske hymner og mantraer. Sangen er både kraftfuld og subtilt nuanceret og farvet af stemmens dybeste resonanser ved hjælp af nada yoga (lydyoga).
Med overtonesang trækkes rene fløjtelignende toner frem som ligger tre oktaver over det vanlige register, så sangeren i passager synger tostemmigt med sig selv. Virkningen er æterisk og dragende.
OBS!
Workshop med Ashish 30, september: Klik & kik!
Koncert: Musik for folk og fyrster 30. september: www.kardans.dk
Malins sångresa till Bulgarien
Sådan kan man også rejse - og opleve!
Malin rejste til Bulgarien for at finde et eventyr i sang. Hun er der endnu, og denne rejsedagbog, som oprindeligt er formidlet via hendes væg på Facadebogen, vil blive opdateret!
Den skal også fungere som PR-fremstød for arrangementerne med Sonya Georgieva & Folklore Adventures i Blågårds Kirke 13. oktober og Lund 14. oktober. Sonya optræder i dagbogen som Malins 'sångfröken'.
Redaktørens frydefulde kommentarer: Kun skarn vil ikke glæde sig over indholdet! Derudover har det stort set ikke været nødvendigt at gøre noget som helst ved form og ortografi!
Læs dagbogen! Klik og kik!
søndag den 16. september 2012
Hør livets melodi
af mail@juliemeyer.dk
LYD: Ingen gammel romantisk schlager, men derimod støj, som har sex, får børn og udvikler sig til velklang: Her kan du høre en melodi, der groft sagt komponerer sig selv gennem evolution.
Så – gennem tilfældighedernes spil – fandt Det Store Øre velbehag i et af tonefragmenterne. Og Det Store Øre sagde: Vær frugtbar og fyld stilheden ud!
Og Det Store Øre lod de velklingende tonefragmenter forplante sig med andre tonefragmenter. Og hør: Stilheden skal bære alle slags levende melodier frem.
LÆS HELE ARTIKLEN HER!
Musikterapi afslører forældreevner
af cpp@videnskab.dk
Dansk forsker har udviklet en test til at måle, om forældre formår at tage sig af deres børn. Testen er baseret på musikterapi og giver adgang til nogle grundlæggende familiemønstre, der ellers er skjult for omverdenen.
Sammen med familien sidder en musikterapeut, som forklarer dem, at nu skal de spille. Det behøver ikke lyde som en sang, det behøver ikke engang lyde godt. Nej, meningen er, at familien skal bruge instrumenterne til at øve sig i af skiftes.
Musikterapeuten fortæller, at far skal starte med at spille, og når han er klar, kan han bede én af de andre om at fortsætte. Men ord er forbudt.
LÆS HELE ARTIKLEN HER!
Kunst gør det let at lære grammatik
af ne@videnskab.dk
Hjerneforskning og forsøg i danske folkeskoler viser, at inddragelse af teater, film, billedkunst og musik gør undervisningen mere effektiv – og sjov.
Alt det ville se anderledes ud, hvis Danmarks lærere skruede ned for terperiet og satte deres elever til at lave tegnefilm om grammatik. På den måde lærer eleverne nemlig at bruge deres viden til noget praktisk.
LÆS HELE ARTIKLEN HER!
Hvordan spinder katte – og hvorfor?
af jw@videnskab.dk
Når du sidder med en kat i skødet og aer den, så giver den sig ofte til at spinde. Men hvor kommer lyden fra, og hvorfor spinder den overhovedet? Spørg Videnskaben giver dig svar.
Én af vores yngre læsere har undret sig over, hvad der sker inde i hendes kat, når den spinder.
»Jeg har den her totalt nuser kat, som spinder rigtig meget. Men hvordan gør den det?« vil Kristine på 13 vide. Og det vil vi da også gerne vide her på redaktionen.
LÆS HELE ARTIKLEN HER!
Stemmer i naturen
af Ruben Schachtenhaufen
Sakset fra Rubens blog
P1′s naturprogram Natursyn har hen over sommeren haft et tema om stemmer i naturen, om hvordan dyr bruger stemmer og lyd til at kommunikere. Det er ikke sprog, men derfor kan det nok alligevel interessere nogle af denne blogs læsere. Her er et overblik over udsendelserne:
P1′s naturprogram Natursyn har hen over sommeren haft et tema om stemmer i naturen, om hvordan dyr bruger stemmer og lyd til at kommunikere. Det er ikke sprog, men derfor kan det nok alligevel interessere nogle af denne blogs læsere. Her er et overblik over udsendelserne:
- Dyrestemmer – hør om de fire forskellige måder dyr benytter til at udsende lyd.
- Fuglestemmer – tema om fuglesang
- Frøernes sang – tema om frøers lydkommunikation
- Stemmer i havet – havdyr bruger lyd lige så flittigt som landdyr
- Stemmer i stalden – husdyrs naturlige lydkommunikation spiller en stor rolle for deres trivsel
- Hvalstemmer i de syv have – tema om hvalers kommunikation over meget lange afstande
- Jordens stemme – selve jordkloden vibrerer også, meget langsomt. Med simulationer kan man omdanne disse vibrationer til hørbar lyd og få indblik i jordens klang
- Ørets landskab – om den blinde Daniel Kish der har optrænet en evne til at bruge ekkolokalisering til at orientere sig i sine omgivelser
Ord der udtales som ingenting
af Ruben Schachtenhaufen
For nylig døde det første menneske på månen, Neil Armstrong. I den forbindelse blev der lukket op for en gammel diskussion om hvad Armstrong egentlig sagde da han landede på månen. Spørgsmålet er om han sagde:
One small step for man, one giant leap for mankind, eller
One small step for a man, one giant leap for mankind
LÆS HELE ARTIKLEN HER!
One small step for a man, one giant leap for mankind
LÆS HELE ARTIKLEN HER!
Abonner på:
Opslag (Atom)